dimarts, 3 de desembre del 2013

Viquipèdia



Viquipèdia, és una enciclopèdia lliure creada per Jimmy Wales, la qual es manté gràcies a una organització sense ànim de lucre ( Fundació Wikimedia). Els articles tenen autor. Totes les persones que han escrit o modificat un article són autors.
Normalment hi ha més informació en els articles amb castellà i amb anglès que no amb català. No es té present el tema idiomàtic.  La gent que escriu a la Viquipèdia simplement ho fan per compartir la informació que consideren interessant.
Els cinc pilars fonamentals de la Viquipèdia són:
Totes les polítiques oficials de la Viquipèdia basen els seus principis en cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia: 

La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni  un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.

La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.

La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.

La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 417.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.

La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…
  
Què no és la Viquipèdia?
- No és un diccionari.
- La Viquipèdia no és una editorial d'idees originals.
- La Viquipèdia no és una plataforma de promoció.
- La Viquipèdia no és un directori.
- La Viquipèdia no és un dipòsit d'enllaços o fitxers.
- La Viquipèdia no és un servei de pàgines personals.
- La Viquipèdia no és un manual ni una guia.
- La Viquipèdia no és una col·lecció indiscriminada d'informació.
  
Seguidament us adjunto un link on podeu veure com es modifica un article de la Viquipèdia i com s'han d'escriure els articcles.
Com es modifica una pàgina

Llibre d'estil

Informació extreta de: Viquipèdia: Els cinc pilars
 
Treball col·laboratiu

Després de treballar tots els continguts teòrics a classe vam realitzar un exercici pràctic amb parelles, que consistia en modificar o crear una entrada a la Viquipèdia. En el meu cas, la Natalia Borreguero i jo, vam editar un article d'Oceja.
A continuació us adjunto unes imatges sobre la tasca que em dut a terme. A la primera es veu l'article d'origen i a la segona es pot veure la modificació que vam fer.
Ara el que toca es anar fent el seguiment per tal que no ens eliminis la nova informaci
El que caldrà ara és anar fent un seguiment per tal que no eliminin la nova informació.
Imatge pròpia
Imatge pròpia


L'experiència que he tingut treballant amb la Viquipèdia ha esta molt interessat, ja que he après el funcionament d'aquesta eina i la satisfacció de poder aportar informació d’interès. A més, s’ha de dir que tota la informació que trobem a la Viquipèdia està revisada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada