dilluns, 2 de desembre del 2013

Joan Ferrés. "Vídeo y educación"

Avui a classe de GTIC, hem estat comentat el primer capítol del llibre de Joan Ferrer, que porta per títol: “Vídeo y educación” Capítol 1.

Joan Ferrés (1992) ens parla de la funció motivadora del vídeo a l’escola, fent referència a les capacitats que té el llenguatge audiovisual com a transmissor d’emocions i com aquestes poden motivar grups de persones vers unes actituds concretes. Un joc acompanyat d’imatges i músiques triades amb una finalitat concreta i muntades amb PowerPoint a manera de seqüència té les mateixes capacitats comunicatives que un fragment de vídeo.

Seguidament, vam passar a parlar de que el cervell té dos hemisferis, un s’encarrega de l’elaboració del pensament humà i l’altre de la configuració del comportament.

  • L'hemisferi esquerra (intel·lectual) que controla la part dreta del cos, i s'encarrega de la lectura, escriptura, el càlcul, l'aritmètica, la classificació. Per tant, podrem dir que és un hemisferi més intel·lectual. A l'escola s'utilitza un ensenyament basat en l'hemisferi esquerra, basant-se en el desenvolupament del pensament lògic. En aquesta part del cervell, trobem els vídeo lliçons, en els quals el contingut que si troba són conceptes i idees, i són per treballar individualment.
    Vídeo lliçó: Té la funció de lliçó magistral. Corre el risc d'oferir massa informació, i sent més difícil la seva comprensió i retenció. Són vídeos pensats per assolir unes idees de forma individual. Un exemple podria ser els vídeos tutorial de youtube. Amb aquest tipus de vídeos utilitzem l'hemisferi esquerra  del nostre cervell, doncs és l'encarregat de la part cognitiva.   
                                                                 
Edu3.cat      
                                               

  • Hemisferi dret (emocional) és el que controla la part esquerra del cos, i és la que està més encaminada al reconeixement dels rostres, la reconstrucció de conjunts, les dimensions artístiques i simbòliques, ja que aquest hemisferi està relacionat amb els aspectes emocionals, la creativitat, transmetre millor la realitat. En aquesta part del cervell, hi han els vídeos motivadors, que serveixen per transmetre emocions, convèncer...
    Vídeo motivador: Són aquells vídeos que mentre es treballa un tema  provoca a l'estudi d'aquest. El seu objectiu és estimular la participació en l'aprenentatge.
                                                              


Amb aquest tipus de vídeos ja treballem tots dos hemisferis, tant el dret que és el dels sentiments, com l'esquerre.


Tot seguit, vam passar a parlar del llenguatge visual.

Llenguatge audiovisual, és aquell que comunica les idees a través de les emocions, és en l’hemisferi dret.

Diferència entre llegir un text i mirar una imatge:

  • Llegir un text: quan llegeixes un text, primer veus la imatge, després et venen les idees i finalment, arribes a l’emoció. Aquest llenguatge és més analític.Imatge--idees--emoció
  • Mirar una fotografia/veure un vídeo: el primer que veus és la imatge, després passes a l’emoció i, finalment, arribes a les idees a partir de total que has vist i analitzat. Per exemple, quan estàs mirant una pel·lícula  i encara que no l’entenguis et pots emocionar i no saber el contingut de la pel·lícula. Imatge----emoció---idees
Si esteu interessats, aquí podeu llegir el llibre Joan Ferrés. Vídeo y educación

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada