dissabte, 30 de novembre del 2013

Glogster

http://elementaryassistant.com/wp-content/uploads/2010/04/logoGlogster1.jpg
El passat dijous vam treballar un lloc web on realitzar murals online, una eina web 2.0 per crear pòsters digitals. “Glogster”. 

En aquests pòsters online podem adjuntar imatges, vídeos, textos, sons... Aquests pòsters són una manera de transmetre emocions i en alguns casos informació.
Els pòsters sempre han estat una manera de fer que els alumnes s'interessessin per un tema i sintetitzin informació. En ell pots adjuntar imatges, text, enllaços, múltiples dissenys i gràfics animats, música i vídeo totes aquestes eines les pots barrejar en un sol pòster i després compartir-lo amb gent.
Glogster és una eina molt vàlida per presentar els continguts de forma més motivadora o proposar projectes de treball o seqüències didàctiques.Després els pòsters que un faci es poden veure en línia.
A continuació, trobareu un enllaç d'una pàgina web on s'explica de forma molt acurada aquest programa: 
http://recursostic.educacion.es/observatorio/web/internet/aplicaciones-web/794-glogs

Eines de suport al pensament: Els fluxogrames

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:
  1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...
Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:

 A continuació, podeu veure un exemple d'un fluxograma:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/DiagramaFlujoLampara.svg


dijous, 28 de novembre del 2013

Eines de suport al pensament: Els mapes conceptuals. CMapTools



http://www.eduteka.org/Cmap1.php
Els mapes conceptuals van ser creat per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació.

La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Habitualment, la creació del mapa passa per diversos estadis: selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la), reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors), concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent)...

La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

Un mapa conceptual es pot crear a partir de qualsevol editor gràfic, però existeixen diversos programes que ens ajudaran a crear-los d'una manera més fàcil. I un dels més coneguts és el CmapTools.
Ens ofereix moltes plantilles llestes per a usar i força objectes: figures geomètriques, molts tipus de fletxes, estrelles ... encara que permet, també, pujar imatges des del nostre ordinador. Es poden fer diversos mapes alhora que es col·loquen en diferents pestanyes. Permet convidar col·laboradors, afegir comentaris i enviar el mapa per correu. D'altra banda, es pot exportar com a imatge o PDF per desar-lo al nostre ordinador.
 


Per aquells que no sabeu com funciona, us deixo una guia dels passos a seguir.



L'activitat que hem fet a classe ha consistit en crear un mapa conceptual a partir d'aquest text:


El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a New York. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.

El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

Us deixo amb el meu mapa conceptual.

dijous, 21 de novembre del 2013

Identitat i territori

Hola.

Avui hem començat les exposicions del treball d’identitat i territori. El treball és amb parelles i consisteix en fer una exposició oral durant 8-10 minuts sobre un tema que uneixi a les dues persones i amb el qual puguin transmetre uns sentiments al públic. Per a poder transmetre aquest sentiment, es podia utilitzar recursos digitals com vídeos i fotografies.

En aquesta sessió hem pogut veure exposicions encaminades al món de l’esport, com per exemple;Voleibol, L’esport com a forma de vida, el bàsquet, entre d’altres.

Crec que moltes de les exposicions han estat a l’alçada i són un bon model a tenir en compte quan hagi de realitzar la meva.

Els professors, han fet un matís, dient que a partir de la setmana vinent tindran en compte el tema lingüístic, pronunciació, correcció de la ortografia i les presentacions.

La setmana que ve ja em toca a mi, espero estar al nivell que es demana.

dilluns, 18 de novembre del 2013

L’ensenyament i aprenentatge amb el suport de les TIC

Les noves Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) han evolucionat espectacularment en els darrers anys, especialment a causa de la seva capacitat d'interconnexió a través de la xarxa.

Són moltes les qualitats i prestacions que aporten les eines TIC i Internet a la didàctica i així s’implementa el seu ús en l’actualitat en molts centres educatius. Aquesta eina ajuda a millora l’aprenentatge dels alumnes. Aquesta tecnologia, disposa de múltiples aplicacions per a tauletes per treballar els diferents recursos educatius des de matemàtiques, anglès, castellà, ciències, encara que actualment de la llengua catalana no se’n troben.

En referència al col·legi Mare de Déu de la Mercè, que utilitza els ipads en els racons, crec que és un gran projecte per endinsar els alumnes en les noves tecnologies, i una manera d’aprendre diferents continguts d'una manera més dinàmica.


Per altra banda, l’ús de les pissarres interactives (PDI), és una nova manera de que tota la classe tingui la mirada en una sola pantalla. És un recurs molt útil per exemple per realitzar exercicis entre tota la classe, la correcció pública d'exercicis, la participació d’un alumne a realitzar un exercici i la recerca d'informació a Internet des de la PDI.


L’ús d’aquestes noves tecnologies crec que ajuda a millorar els aprenentatges dels alumnes sempre que des de l’escola es guiï als alumnes per el camí correcte i educar-los ajudant-los a utilitzar eficaçment les noves tecnologies. Ja que  no els serviria de res tota la informació si no se’ls ensenya a triar-la, organitzar-la, sintetitza-la...De manera que es tracta d’un recurs més perquè els alumnes puguin arribar a ser persones autònomes i sobretot que tinguin un ampli ventall de recursos als quals accedir sense cap tipus de dificultat.

divendres, 15 de novembre del 2013

Twitter

Hola!

Avui us parlaré sobre que és twitter.

http://www.tecnohotelnews.com/2013/03/el-papel-de-twitter-en-el-turismo/
Segons la viquipèdia: Twitter és un servei de xarxes socials i microblogging que permet als seus usuaris enviar missatges de text només, amb una longitud màxima de 140 caràcters mitjançant SMS, missatgeria instantània o bé directament des del lloc web de Twitter.
Us deixo un petit vídeo que explica com funciona twitter i les seves característiques.
Si us vole fer un compte de twitter només cal entrar a Twitter, i registrar-vos.



diumenge, 10 de novembre del 2013

Google Sites i Wikispaces

Google Sites


http://blogyouth.com/creating-free-blog-sites-google-com/
Google Sites és un producte online gratuït de Google, que ens permet crear pàgines web d'una forma molt senzilla i sobretot, de manera visual. A més, permet compartir informació amb facilitat per veure-la i compartir-la amb un grup reduït de col·laboradors o amb tota la seva organització, o amb tothom.  L'únic requisit per poder utilitzar Google Sites és tenir un compte de Google. 
Per començar a crear una pàgina a Google Sites, hem d’anar a http://sites.google.com

Crear una pàgina amb Google Sites és molt senzill, simplement hem de prémer sobre Create New Site i una guia de pas a pas ens portarà per les diferents opcions.
Si voleu entrar al meu google sites, només cal fer un clic a Classes d'animals


imatge pròpia


A continuació, us poso una guia de com crear un google sites.



Wiki


http://informaticaellacuria.wikispaces.com/Wikis


Un wiki  és un lloc web col·laborant, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipediahttp://ca.wikipedia.org/wiki/Wiki

A continuació, podeu veure un vídeo que parla de què és un wiki.




Per crear el nostre wiki hem utilitzat l'eina wikispaces.

Una petita guia per saber com funciona.


A continuació, us mostro dues presentacions relacionades amb els blogs i els wikis.





Blogs y Wikis from Tíscar Lara

A continuació,  us mostro l'activitat que vam realitzar amb wikispaces la Natàlia Borreguero i jo. És el conte de l'elefant elmer.

 

dimecres, 6 de novembre del 2013

Documentar, una mirada nova

http://www.librolibro.es/libro/documentar-una-mirada-nova/9788492748167

Aquest llibre, ha sigut publicat per la Xarxa Territorial d'Educació Infantil a Catalunya, l'any 2006, i ens parla sobre com en aquests darrers anys, mestres han participat en un debat ampli sobre les múltiples possibilitats o utilitats que ofereix la documentació, sobre les idees que cadascú tenia, sobre les experiències realitzades, sobre els dubtes que la mateixa voluntat de documentar podria generar, etc.

Es debaten tres idees molt importants:

- Què és documentar?

- Quin és el sentit de la documentació?

- Quin paper té el mestre/a en la documentació?


Documentar és :

- Una pràctica inherent a la pedagogia que es construeix a partir de la realitat, a aquella que dona valor i se sorprèn de com aprenen els infants i de les descobertes que fan cada dia.

- Recollir allò que passa en un grup d'infants, observant-los i deixant que ells mateixos descobreixin el seu potencial. (Mara Davoli ens deia: " Per documentar cal observar i observar col dir abans de tot conèixer", "Observar és un acte creatiu que requereix la nostra interpretació")


- Agrupar i guardar els treballs com a documents del que cada any es feia.


- Recull d'escrits (opinions) que deien els infants sobre la temàtica.


Documentar és,  doncs, una oportunitat per poder donar visibilitat a la imatge d'infant, d'adult ui d'educació que es construeix en una realitat determinada. Implica observar i fer visibles els processos, el desenvolupament de cada infant. Mitjançant l'observació aprenem dels infants; aprenem quin són els seus interessos, els recorreguts que segueixen per construir els seus coneixements.

La documentació és una eina imprescindible per seguir l'afany dels infants per conèixer i entendre. Fa visible la seva activitat i permet reflexionar-hi, millorar la feina de cada dia, ordenar el pensament. Fa visible la trama de relacions casuals que es produeixen, potser en un instant fugaç, potser al llarg del curs, dins de l'escola. Alhora, permet mostrar-ho a fora, establir un diàleg amb les famílies i aprofundir el sentit de comunitat. "Meritxell Bonàs, pàgina 16, documentar una mirada nova



Sentit de la documentació


L'objectiu de la documentació és mostrar la necessitat de que els infants desenvolupin les seves competències i les converteixin en destreses i habilitats. Mostra els moments educatius que desenvolupen la confiança, per tant podem dir que el procés és més important que el resultat.
Tot plegat té la finalitat de fer reflexionar i aquest fet implica que sigui important compartir-ho.

Paper del/la mestre/a en la documentació

Per tant, un/a mestre/a ha de...

- Saber treballar i debatre amb l'equip de mestres.

- Observar i respectar a l'infant, respectar-los, escoltar-los...
- Tenir una actitud curiosa.
- Permetre que l'infant sigui lliure i acompanyar-lo en el seu descobriment del món.
- Tenir certs materials a l'abast per facilitar el procés d'aprenentatge dels nens/nenes.
- Compartir la pròpia interpretació i reflexió sobre la documentació recollida (escrita) amb altres punts de vista. (El llibre ens diu que la reflexió compartida ens ajuda a observar més atentament, a tenir els ulls més oberts, a copsar fets, situacions que abans se'ns escapaven, a fer noves propostes.)
- Acceptar i respectar els canvis.
- Ser actius, dinàmics i creatius.
- Escoltar tant les demandes explícites com les implícites.

dissabte, 2 de novembre del 2013

Què és la poesia?

Divendres, la Rosa ens va preguntar; Què és la poesia per nosaltres?

A partir d’aquesta pregunta, ens va demanar que representéssim amb dibuixos i paraules el que significava per nosaltres.
imatge pròpia
Un cop acabada l’activitat ens va informar que a final del semestre hauríem de recitar un poema que tingués un significat per nosaltres i fer-ho davant de tota la classe.

Prezi

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Prezi_logo.jpg


Prezi és una aplicació de presentació en línia i una eina narrativa, que fa servir un sol llenç en comptes de diapositives tradicionals i separades.

La seva peculiaritat és que no utilitza transparències, sinó que tot s'integra en un gran llenç virtual on enganxarem les nostres imatges, textos i vídeos. En estar tot situat en una gran full en blanc, la forma de controlar en quin ordre es visualitza la informació serà programant la càmera perquè es mogui al llarg de la presentació.
Així que en comptes de passar pàgines, l'usuari anirà veient com sobrevola la informació a través de zooms, girs i desplaçaments de càmera, donant-li així un estil més dinàmic pel que fa a una presentació convencional.

  • Les característiques principals d'aquest programa són:

-Programa on-line per fer presentacions
-Senzill d'utilitzar
-No hi ha un ordre preestablert,s'ha de crear
-Podem editar i visionar cooperativament
-El treball d'imatges és important
-Podem treballar a partir de metàfores visuals
-És dinàmic i permet passar ràpidament del concret al general(efecte zoom)
-És gratuït i té una versió educativa
-Es treballa en un espai en blanc a diferència del Power Point
-Podem copiar un Prezi existent i modificar-lo


A continuació us penjo un manual de Dolors Reig molt interessant sobre el Prezi.



Si voleu visualitzar el meu Prezi :




Informació extreta de:https://sites.google.com/site/noactuosiento/home/prezi

divendres, 1 de novembre del 2013

Llicència Creative Commons

Creative Commons
Posar les vostres obres sota una llicència de Creative Commons no significa que aquestes obres perdin els drets d'autor, al contrari, és una manera d'exercir-los i poder oferir alguns drets a terceres persones en determinades condicions. Quines condicions? Aquest espai web us ofereix escollir o unir les condicions de la llista següent. 


El lliure copyright license  és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.
El copyright, és una llicència que protegeix l'arxiu totalment, de manera que si volem aquell arxiu hem de pagar els drets d'autor.

Condicions que podeu escollir per crear la vostra llicència de Creative Commons:  
Reconeixement (Attribution): En qualsevol explotació de l'obra autoritzada per la llicència caldrà reconèixer l'autoria.


No Comercial (Non commercial): L'explotació de l'obra queda limitada a usos no
comercials.

 Sense Obres Derivades (No Derivate Works): L'autorització per explotar l'obra no   inclou la transformació per crear una obra derivada.


Compartir Igual (Share alike): L'explotació autoritzada inclou la creació d'obres
derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgades.



Amb aquestes quatre condicions combinades es poden generar les sis llicències que podeu triar:
 
Reconeixement - NoComercial (by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials. 

Reconeixement - NoComercial (by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
 

Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les bres derivades, la distribució s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra.

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.

 
Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.


Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

Imatges i informació extreta de:
http://cat.creativecommons.org/llicencia/
http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure


Programari  lliure: Programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.

La majoria de projectes de programari lliure són desenvolupats per col·lectius de programadors que dediquen voluntàriament part del seu temps a dissenyar  i crear aplicacions informàtiques de manera col·lectiva.


Aquell que garanteix simultàniament quatre llibertats:
-  Usar-lo amb qualsevol finalitat.
-  Estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
-  Redistribuir-lo a tercers.
-  Introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se’n beneficiï tota la comunitat.


SourceForge és una de les plataformes de desenvolupament de programari lliure més dinàmiques.

Programari privatiuLimiten la possibilitat de corregir errors o fer-ne modificacions ja que no ens permet accedir al seu codi font, de la mateixa manera tampoc ens està permès fer-lo servir amb una altra finalitat que no sigui la que el creador hagi decidit.
D'una manera més resumida, nomes podem fer-lo servir per allò pel que ha estat dissenyat.

Programari convencional:Limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, modificació, traducció o ús per a diferents finalitats.
El software consisteix en cedir el codi executable i impedir l'accés al codi font. Quan ens comprem un programa, realment el que estem comprant és una llicència d'ús del codi executable.


-  Gratuït:poden fer servir lliurement, sense pagar pel seu ús.
-  Prova: es poden provar però demanen un pagament si se'n vol fer un ús complet i continuat.
- Comercial:requereixen un pagament previ per a fer-ne ús i disposar d'una llicència
   comercial.


Diferències entre programari lliure i gratuït

La majoria de programes de programari convencional tenen una versió Beta, que durant un temps determinat és gratuïta. Però això no implica que sigui programari lliure ja que passat aquest temps concret, l'usuari ha de pagar per l'ús del programa. Per altra banda també hi ha molts programes gratis a Internet, com el Facebook, però en cap moment són de codi obert ja que no es pot accedir al seu codi font.
Lliure implica que es pugui accedir al codi font, i gratuït implica que s'obtingui sense una contraprestació a canvi.


Cultura lliure podria englobar tota aquella creació, i el moviment que la promou, per l’elaboració i difusió de cultura d’acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure. 

Informació extreta de : http://es.scribd.com/doc/40478521/PROGRAMARI-LLIURE